Friday, August 28, 2009

sayangi diri anda

salam..:)

tadi time2 aku tahan ngantok dalam lrt, terpikir lak nak wat entri pasal tips2 berjalan2 kat bandar kuala lumpur ( cam xleh blah je bunyik ni..haha)...okeyh2, maybe every town leh apply kot..tapi ni aku tulis based on experience je la..:P

aku start kuar ngan member2/sorang2 naek public transport ni start time form 1..hehe..sbb mak aku mmg suruh pun aku pandai guner public transport sumer..tp yg penting jaga diri pun kene pandai gak..so antara tips2 nyer :

1) bacer ayat Kursi
  • kan ayat ni ayat pelindung dari aper ajer kan, so amal2kan lah bacer ni slalu kalo korang kuar without adults or sorang2 or nak gi keje ke..insyaAllah slamat..:)
2) jalan ala2 gengster kampung dusun
  • haha..bukan jalan kengkang tau! maksudnyer jalan ngan agak ganas, orang takot sket nk kaco..:P..and penting gak kalo korang jalan laju2..tapi kalo korang raser xleh wat yang ni, siler refer tips no 3..

3) jalan ala2 'diva'
  • bukan suruh korang jalan gedik2, maksud aku jalan ngan konfiden abes la..contohnyer la kan, korang nak naek lrt, tp korang xsure arah maner korang nak pergi, korang jalan je..jangan wat muker tak sure or muker tak pernah naek lrt..sbb nanti akan ader orang yg tgk korang xbiaser ngan tmpat2 tu, diorg konon2 nak tolong ar..say NO to that kind of thing ok..sbb tu la eventhough korang xtau, wat muker konfiden and kalo sesat pun, at least gi la tanye orang2 kaunter kat lrt tu ke, jangan korang gi tanyer pakcik yang ntah maner2 asalnyer..cam aku dulu 1st time nak gi keje, smpai masjid jamek aku lost giler nak jalan gi maner pastu, aku jalan je ikut flow..and pandang segale signboard..last2 smpai gak ngan muker konfiden padahal dlm ati Tuhan je tau..hehe..

4) peluk handbag anda
  • paham x maksudnyer ni? actually better kalo beli handbag yang tali pendek..sbb snang nak kepit ngan badan korang..and kalo korang tgh jalan tepi2 jalan ke, kalo bleh korang peluk ar handbag korang tu kat depan badan (ni kalo tali xbraper pendek la)..and mak aku slalu kater, jangan letak sumer mende dalam handbag..maksudnyer kalo dalam dompet korang ader rm100, korang amek la rm 50 and letak kat dlm poket ke, at least kalo hand bag kene aper2 ke, korang still ader lgi duet or henpon ke..ni mak aku nyer tips la..in case..tapi kalo poket korang tu x kedalam sangat koceknyer, xyah ar wat camni, tercicir lak duet/henpon korang kang..hehe

5) be paranoid
  • bukan nak suruh berpikiran negatif, tapi sebenanyer nak suruh berhati-hati je..aku kalo jalan sorang2 slalunyer aku akan paranoid kat sumer orang..hahaa..xder la smpai paranoid giler, maksudnyer aku tengok2 sekeliling la..kalo agak2 orang tu duk pandang je keje, siler ikut tips no 2 or 3..

6) avoid using handphone in public
  • ni pun penting gak ni..ayah aku slalu pesan jangan guner telepon kat tmpat ramai org..sbb anak kawan2 dier ramai yang da kene tarek henpon time sms in public or tgh bcakap2 kat enpon..sbb tu la kalo bleh la, avoid wat camtu..at least kalo korang x bersms smbil jalan kat tmpat public, korang leh aware ngan orang sekeliling korang..:)

7) buat2 macam tengah tunggu orang
  • ni kalo korang tgh tnggu bas sorang2 ke, kalo korang raser x secure, act like u are waiting for someone..tengok2 jam tangan korang slalu..tandenyer cam korang tengah tnggu orang..pastu siler la praktikkan taktik2 drama macam pandang kiri kanan tgk orang yang korang tnggu da smpai ke belum, wat muker tensen kene tnggu orang..haha..ni leh try kalo korang ader kat tmpat yg agak2 ader stranger pelik yang asek usha korang kat bas stop ke, lrt station ke..try je wat camni..pastu kalo agak2 stranger tadi tu makin lamer makin dekat, kuar kan enset korang (terpakse guner enset kat public ni), then buat2 macam tepon orang or korang tepon je saper2 then cakap " aku kat bas stop sekian2 ni..biler ko nak smpai ni? ha, da nak smpai? snang je nak carik aku, aku kat seblah makcik sekian2 ni, pastu ader la 2,3 orang lagi..bla3" (contoh dialog je la), make sure korang cakap kat tepon tu biar 1 malaysia leh dengar suara korang tau..haha..

8) bawak pepper spray
  • aku pandai je bgi tips ni padahal aku pun xbeli pepper spray lagi..haha..tapi aku ader minyak angin cap dua singa tau, jangan maen2, skali aku simbah kat mater, leh meraung..haha..mende2 camni penting gak actually..xkesah la pepper spray ke, minyak angin ke, minyak masak ke..at least ader la bende yang reliable dalam handbag..payung pun leh gak..sediakan payung sebelum ujan orang kater kan..:P

hurm, aku pun xsure nak tambah aper lagi..stakat ni cam ni je antare mende2 yang aku pernah wat or brangan nak wat in case la kan aper2 hal..haha..kalo korang nak tambah aper2 pun bleh gak..:)

so, conclusionnyer, take care of yourself..aku pun slalu remind diri sendri untuk jage diri..and most important, doa banyak2 untuk avoid mende2 yang x diingini pun leh gak..amin~ :)




4 comments:

wani gaga gugu gege said...

haha time kaseh zima atas tips2 yg dberikan wpon aku xdok kat kl :))) heheheh

bLueSpeCky said...

haha..spt yg ku katerkan..leh gak di apply kat tmpat laen..hehe..:P

~ PIJA ~ said...

lagi satu..bawak pisau agak2 5 inci panjangnyer..senang sket nak rodok org2 yg agak2 tak betul tu..huhuuuu

bLueSpeCky said...

err..pisau tu cam terlebeh bahaye lak..kang sendri yg kene rodok..huhu