Thursday, December 31, 2009

welcome 2010 :)

2009~

taun yang cepat je abes bagi aku..nak citer ke xnak ek..macam malas nak citer..tapi raser cam nak citer..haha..pikir zima pikir..

hurm, ok malas nak citer panjang2..haha..pendek citer, 2009 aku berlalu ngan suka dan duka la..cewah~ but mostly suka kot..almaklumlah aku xsuke duka2 ni..ngeh2..

mid 2009 till now is the best time of the year aku raser..ye lah , intern duk umah..dapat melepak ngan membe2 gombak yang best dan suker prank besday orang..haha..(kalo xigt klik sini)..dapat spend maser ngan famili..yeah, definitely the best time of the year :)

even aku xtau aper akan jadi untuk 2010 (slaen jadi dak final year..haha), aku tetap mengalu-alukan kedatangan bliau..xleh bla beliau..haha..

welcome 2010 :)



fly away 2009~ here comes 2010~


Sunday, December 27, 2009

my superb weekend?

salam :)

hai semuer~ berjumpe lagi kiter dalam rancangan~ errkkk..stop2..ok zima siler jangan merepek..

hai korang :)

sajer je nk posting2 ni..da ahad ni mmg slalu malas nk wat mende2 berilmiah..eceh~haha..

nak citer sket pasal wiken daku yang biaser2 sajer~hehe..siler jangan tertipu ngan title entry..:P

hurm..jumaat aritu..aku wat aper ek? just lepak2 kat umah..buang maser dan tenage ngan membongkang depan tv..sambil2 masuk persatuan 'buat ketupat' ngan mak ngan adek pompuan aku..haha..da kalo pompuan je tinggal kat umah tu, mmg xder keje laen..:P

then sabtu lak, kuar jalan2..girlz day out la kunun2..(tp mak aku tu leh panggil gurl lgi ke?haha)..blasah je la..muler2 diskusi cam nak gi sunway piramid..tapi aku xreti lak nak gi saner naek bas..nak drive lagi la hampeh..aku mmg kompius jalan2 kat kl ni (lgi satu da lamer xdrive kot, xbrani)..hahaha..so sabtu tu decide la nak gi mid je..sbb alang2 adek pompuan aku nak carik beg skolah kan..(plus aku kene banje sbb dier xpuas ati aku banje adek llaki aku..haha)..

smpai2 je mid, pusing punyer pusing..banyak sale..tpi xbernafsu shoping lak aku..pelik2..haha..tpi maybe sbb aku tgk fesyen2 baju yg tgh sale tu cam mengalahkan artis je..motip la aku nk beli baju2 gitu kan..:P so end up belikan beg utk adek aku..pastu beli novel seketul..wow~ xsangke zima leh x tergoda ngan sale..haaha..pas gi mid tu, raser nak balek tpi cam awal lgi, so kitorg pun menyinggah la sogo..

kat sogo mmg xyah kater la, sale di maner2 cam biaser..haha..but still aku xbeli aper2 pun..kagum2..haha..terserempak lak ngan dak skolah lamer, si muyud..tergezut dgr tetiber sore besar je tegor..almaklumlah, dlu2 zaman kanak2 sore sumer innocent kan..hahahahh..kat sogo tu, jalan2 gitu2 je..xder keje lak gi tgk tempat barang2 letrik..konon2 nak beli peti ais..gi cek stiap satu tu ngan adek aku..xder keje btol..haha..

time nak balek lak, tnggu bas rapid kl yang tersangat lah 'rapid'..yang ni mmg aku malas nak citer da la, korang pun tau kan..hoho...pastu malam2 cam biaser la lepas tengok sehati berdosa..eh silap, sehati berdansa, lepak2 depan laptop je..haha

then cam biaser la jalan2 kat fb, termaen lak beberaper kuiz..salah satu nyer..



okeyh, aku bukan nak cakap pasal unik tu..haha..but i found the description is quite true :) but still, im not that unique la.. ader je orang2 yang aku xleh forgive..aper lagi nk forget..but tu pun jadi after aku da 19 taun idup..haha..so, lucky them to break my record huh?haha..whateva..malas nak amek pusing skang..haha..

lets moving on to my lazy sunday life..:P seriously, i am so lazy to do anything..eceh cam la slamer ni rajen..haha..:P just lepak sini..lepak saner..maen2 ngan anak jiran aku yang sgt kiut..geram je tengok..haha..lepak2 bace novel..pastu ader lak halwa telinga..jiran2 tetangga berkarok kat kenduri..igtkan sejam duer je..ni haa da smpai aku tulis entri kol 6.56 pm (ikot jam laptop) still ader je lagu2 rock kapak yang dikarokkan..haha..

aper lagi ek..tu je la kot citer2 wiken daku..seems normal but i know im gonna miss it biler da kat utp nnt..huwaaa...ok la, nak off laptop da..chiao~ eh luper, kpd2 dak2 utp yang intern tu, selamat mengabeskan sisa2 intern..hehe..



Thursday, December 24, 2009

petua dan pemuda


salam :)


topik arini..aku nk bg petua or pemuda (sbb aku mude lgi kot) yg berkait ngan senggugut..khas utk pompuan2, tapi llaki pun leh gak tau petua or pemuda ni, at least dpt tolong awek korang aper2 hal kan? :P

senggugut tu omputeh kater, 'period pain' you know..(eceh, speaking..haha)..

bg aku la, pain dier tu cam saket perut + saket pinggang..tu yg aku raser la kan..setiap orang laen2..ader setengah xkene pun period pain ni..aku malas nk explain secare saintifik, korang google la sendri ek..hehe..

kalo da namenyer period pain, mmg sah2 la tiap2 bulan jadi kan..so petua @ pemuder yang korang leh amalkan antaranyer :

1) seminggu before date yg supposed korang period, jangan minum ais..paling bes minum air panas je..or air suam..insyaAllah xder period pain..sebab dlu kat mrsm, aku jarang giler la minum ais, so mmg xkene pun period pain ni..tpi kat utp, air oren V3 tu slalu menggode2 aku plus tronoh lak gersang semacam, so xleh nk avoid ais2 ni..haha

2) regular exercise..rasernyer ni aku penah terbace kat maner ntah..tpi aku sendri xpraktikkan lagi..hahaha..tpi mak aku kater dier wat camtu dlu, leh kurang sket period pain tu..so kalo korang nk tau, kene la try care ni..hehe

3) kalo ari first tu, agak2 raser period pain, try minum air gas..ader orang kater xelok wat camni..tapi bg aku ok je..tpi korang jangan la minum smpai satu tin ke satu botol..seteguk duer da la..:P dlu aku try coca-cola, tpi gas dier kuat sgt lak, so skang aku try guner ice-cream soda tu je..(warning : amalan ini tidak digalakkan..kalo bleh xyah wat langsung..haha )

4) korang leh cuber letak air panas dalam botol ke plastik ke..pastu tuam panas2 kat perut..jangan sampai melecur lak..xpasal2 turun duet hantaran kang..haha..tapi trick ni slalu menjadi kat aku..tuam pastu baring, tido..bangun2 je sure raser kurang or x raser saket da..:)

5) lgi satu mak aku kater, rajen2 gune losyen pati halia tu..ala, kat iklan slalu ader kan..pati halia brand A, pati halia brand B..hoho..sbb mak aku ckp mende tu kan fungsi dier kuarkan angin..plus dier kire cam air panas tu la, memanaskan perut..korang try la :)

6) korang gak leh try upah adek2 korang ke jadi tukang urut..haha..sebab kan kalo period pain ni kan involve ngan saket pinggang..so korang leh ar suh mereke urut pinggang korang..haha..syiok weh kalo dapat kene urut...the best la kater omputeh..haha..

7) last skali, kalo sumer x menjadi gak..korang telan je la pil pink a.k.a menstruasi nyer tu..paling afdal telan la duer bijik..kalo korang mmg tiap2 bulan kompem kene period pain ni, elok mkn pil tu before da saket sgt..sbb kalo da saket sgt, mmg xder efek pun (aku penah raser..hoho)..seboleh2nyer, nak elak dri bergantung kat pil kan, so kalo agak2 mende laen da xleh nk tolong, terpakse la kan amek pil gak..hoho

haa..tu je kot yang aku tau..maybe ader yang korang tau, tapi aku x tau..korang leh la bg tau aku..hehe (baper banyak tau da~~)..




tande2 da start period pain..isk2..





posisi paling selese nak kurang kan saket..hoho



nota hati : intern da nak abes = hepi..ngadap stress di final year = xbaper hepi..hoho


Thursday, December 17, 2009

orang melayu kater penat, orang puteh kater exhausted

salam :)

first and foremost, errkk apsal aku terpengaruh ngan mode presentation lak ni..haha..

ok2,..salam maal hijrah..:)

haa..setel part intro..haha...

duer tige minggu ni, aku raser idup aku hectic giler..dasat weh..smpai kan last 2-3 weeks ader yang aku blek keje 8 lebeh,smpai umah da nak dekat kol 10, kol 11 pun ader..padahal slalu pkol 4.55 da cabot..haha..tu kire lambat la tu bg aku yang naek bas ni kan..tambah2 bas nyer service yang cam haram tu..malas nak citer pasal bas..haha..

sebab aper hectic? hurm, nak prepare utk final presentation lgi..then time2 tu camtu gak la new officer tu nak wat safety week and involve ngan sumer trainee..hisyh..serabot tu..

lagi satu, since da ader new trainees, kene la aja diorg mende2 yang ader kat handover list tu..problemnyer, stiap kali baru nk aja je muler la ader je la keje leceh2 pasal safety week tu..sampai raser cam "argh! kaco! "...

siyes x aman sebab baru je bukak pintu opis, pas lunch slalunyer lepak2 dlu ni x..baru masuk je, " zima, sini jap", "zima, awk tau x yang pasal bla3", zima itu..zima ini...waduh2...lunch aku pun still tersekat kat kerongkong, kasik la chance nak clear dlu..isk2..

pastu biaser la, biler sumer mende diorg nak wat tu last minit and kelam kabut..sumer jadi tensen..so adegan tensen sesamer sendri tu mmg byk la..haha..kitorang yang trainee lamer ni mmg tensen gak la..xsempat langsung nk prepare psl presentation kat opis time tu..pastu blek lak da lmbat, smpai2 umah da xder energy da nk pikir slides sumer..hisyh2...

so smalam, biler da abes present..and safety week pun da abes..(ader ke patot wat safety week time kitorg nak present? aper kes weh? ), kitorg punyer adrenalin sumer da ilang..tetiber raser penat giler la..da sayur je duk dlm opis..lembik saner sini..haha...

but aper2 pun, alhamdulillah la da abes sumer...so, skang..time to enjoy before blek utp...hoho..

nota hati : jom la korang gi cuti2 malaysia~ hehe


Tuesday, December 15, 2009

xyah bacer sebab xpenting pun

Oh hiba..

Memang waktu ini..

kaulah temanku...

-hujan-

Saturday, December 12, 2009

alkisah malam pertama


Suasana masih riuh di luar. Sanak saudara semuanya berkampung disini.Gelak ketawa, gurau senda jelas kedengaran. Aku memimpin isteriku ke dalam bilik pengantin. Suara-suara sumbang terlalu banyak yang menegurku.

"Hai, malam masih muda, dah nak masuk tidur?" sapa Pak Ucu.

"Orang muda bang Aji, biarlah. Air dah penuh kat kepala tu." sahut Pak Tam disambut hilai ketawa sanak saudara yang lain. Meriah sungguh keadaan diluar walau jam sudah menunjukkan pukul 11.00 malam.

Hadiah yang masih belum dibuka ku susun ke tepi. Lampu ku tutup. Merebah diri ke katil pengantin, aku menoleh ke arah isteriku.

"Kita tidur dulu lah yer. Ramai sangat orang kat luar tu." Isteriku hanya mengangguk tanda setuju.

Entah pukul berapa sekarang, aku pun tidak tahu. Keadaan di luar gelap gelita dan senyap sunyi. Tanda sanak saudaraku telah pulang dan keluargaku telah tidur.

Jari jemariku lembut membelai rambutnya. Ku selak rambut ikal yang Menutupi telinganya lalu membisikkan "Assalammualaikum!" ke telinganya untuk menguji isteriku.

"Wa alaikummussalam." Rupanya isteriku masih belum tidur. Ku kucup pipi halusnya. Ku kucup dahinya yang mulus. Semerbak harumnya menusuk deria bauku. Akanku tunaikan tanggungjawabku sebagai suami malam ini. Jari-jemari ini terus membelai tubuhnya. Perasaanku tidak dapat dikawal lagi, namun...

"Kringggggg...."

"Tik..tik..tik..tik..."

"Kring.. kring..kring.."

Bunyi-bunyi jam loceng entah dari mana memenuhi ruang bilikku. Terkejut dengan segala macam bunyi yang ada, aku membuka lampu. Serentak itu, terang benderang seluruh rumahku. Bunyi-bunyi ini telah berjaya membangunkan semua orang di rumahku.

Aku mencari-cari punca bunyi-bunyi itu. Mataku terarah ke sekotak hadiah yang masih terbalut rapi. Aku buka dengan pantas dan di dalamnya terdapat 5 buah jam loceng. Juga sekeping kad berbunyi...

'Selamat Pengantin Baru,


Jangan gopoh-gopoh. Baru Pukul 2 pagi. Jangan maree.. kami potong stim.'

Dalam hatiku.. cilaka punya kengkawan. Potong stim betullah!!!



haha...source citer ni, dari blog ni.. xsure lak dier angkut dari maner..tapi citer ni wat aku gelak ala2 nak terguling cam lagu industan time tgh busy wat slide presentation tadi..haha..


Wednesday, December 9, 2009

stress



aku xder niat pun nk wat entry ni..

tapi aku stress giler ni..

apsal la time2 camni la nak ader keje last2 minute..

rushing saner sini..

skang sampai opis xsempat nak amek napas lagi tetiber da kene tanyer itu ini..

mende kalo aku tau xper gak..

da la serabut pasal presentation lagi..

argh!

tensen tau x

da la ader tanda2 pms je ni..

lagi ar bertambah stress nyer..

silap aribulan kene sembur la saper wat hal ngan aku kan..

da..

aku chow dlu ar..

stress..



nota hati : raser nak gi menghilangkan stress tapi xtau katne nak gi..haih~

Tuesday, December 8, 2009

the truth is out there..haha

The Silent Treatment

A man and his wife were having some problems at home and were giving each other the silent treatment.

Suddenly, the man realized that the next day he would need his wife to wake him at 5:00 AM for an early morning business flight.

Not wanting to be the first to break the silence (and LOSE), he wrote on a piece of paper, 'Please wake me at 5:00 AM '

He left it where he knew she would find it.

The next morning, the man woke up, only to discover it was 9:00 AM and he had missed his flight.

Furious, he was about to go and see why his wife hadn't wakened him, when he noticed a piece of paper by the bed.

The paper said, 'It is 5:00 AM. Wake up.'


Men are not equipped for these kinds of contests.


WIFE VS. HUSBAND

A couple drove down a country road for several miles, not saying a word.

An earlier discussion had led to an argument and neither of them wanted to concede their position.

As they passed a barnyard of mules, goats, and pigs, the husband asked sarcastically, 'Relatives of yours?'

'Yep,' the wife replied , 'in-laws'


WOMEN'S REVENGE

'Cash, check or charge?' I asked, after folding items the woman wished to purchase.

As she fumbled for her wallet I noticed a remote control for a television set in her purse.

'So, do you always carry your TV remote?' I asked.

'No,' she replied, ' but my husband refused to come shopping with me and I figured this was the most evil thing I could do to him legally.'


W O R D S

A husband read an article to his wife about how many words women use a day... 30,000 to a man's 15,000.

The wife replied, 'The reason has to be because we have to repeat everything to men...'

The husband then turned to his wife and asked, 'What?'


CREATION

A man said t o his wife one day, 'I don't know how you can be so stupid and so beautiful all at the same time.

'The wife responded, 'Allow me to explain. God made me beautiful so you would be attracted to me;

God made me stupid so I would be attracted to you!'



haha..

ni la jadinyer biler malas nak wat aper2 kat opis..dapat lak emel2 forward camni..aper lagi, sharing ngan korang la..hehe


p/s : slide xsiap lagi, logbook pun xsiap lagi..blog plak yg siap..haha

Saturday, December 5, 2009

senaman pipi dan mulut

hehe..

aku bukan nak aja tips senaman..

sajer nak letak video ni..

kalo korang nak compare ngan trailer citer ni yang ori, google la kat youtube ek..

hehe...

layan~


video




nota hati : just for fun :)