Friday, October 30, 2009

jom tengok tv

dari zaman kanak2, smpailah skang ni remaja (cewah, remaje ke?haha), aku suker tengok tv..tp skang ni da upgrade sket la, tengok laptop skali since masuk utp asek keje mendonload je..haha..


so, as penonton tv yang berjayer (xleh blah~), kadang2 aku perasan ader certain parts yang cam kasik kureng kat citer tu..korang pernah perasan x mende2 camtu?


mostly aku nampak ni kat citer melayu..bkn nak kutuk citer melayu ek..citer international pun ader gak..tapi, lagi best kalo leh cakap pasal citer melayu..namer pun duk malaysia..haha


baru2 ni aku tgk citer papadom tu, ader scene si nurkhiriah (bini afdlin dlm citer ni) cam nak tido or tgh tido..problemnyer, biler kamera close up kat muker dier, penuh mekap..smpaikan kaler eyeshadow pun kaler ijau..isk2..ader ke korang tido pakai mekap tebal 12 inci camtu? kalo ader siler ngaku..haha :P


lagi satu, banyak gak ar drama melayu yg aku tgk tu..scene kat kampung..si Jenny (namer samar2) pelakon citer tu pulak kononnyer sorang gadis kampung la ni..baek~ lemah lembut~ pastu yang xbleh blah tu kadang2 tunjuk kesusahan hidup femili dier ni..kais pagi kadang2 xcukup pun wat makan pagi..tapi rambut si Jenny ni ader lak kaler2..beli kaler rambut tu x ke guner duet? haha..and jangan kater kaler tu guner inai sbb mmg laen la kalernyer..naseb baek xkaler pink kan..tp still, kat situ aku nmpak x real nyer drama2 camtu..xmenghayati watak orang kater..haha


samer gak kalo si Jenny (sian namer ni kene guner utk dikutuk..haha) ni orang susah..kadang2 tgk baju dier mak aih..kalah baju aku..glemer..xlogik betol..nak salahkan saper pun xtau..pelakon ke? producer ke? orang yg jager wardrobe utk drama2 ke? ntah la kan~ haha..


satu lagi hal, pelakon2 yang nak kontrol muker je 24 jam..especially yang pompuan2 la aku tengok nyer..cam mentang2 la dier cantek, so biler ader scene kene jadi giler ke, sedeyh ke, aper ke, diorg nyer ekspresi tu alahai aku yang sedeyh tengok..ekspresi = -10%..konon2 nak maintain cantek, xnak ruin maskara tebal2 tu..sbb tu la kayu je aku tengok..muker tu pun nk maintain je, takot jadi buruk kalo wat ekspresi sumer2 tu..ni la namer nyer 'harapkan muker je cantek, berlakon hampeh..'..haha...


and one more thing yang x real nyer drama2 melayu ni, especially yang drama2 korporat tu, suker melebeh2..contohnyer la si Rosyam (bukan namer tipu) punyer dialog, " Datok, i da dapat kontrak bla3 harge RM250 Billion..bla3"...waduh2, xnak kalah tu nilai..kalo kat Hollywood maybe logik gak..kat Msia, pastu kampeni lak bukannyer jenis yang besar maner pun..cakap je lebeh..muak gak aku tgk citer camni..sket2 Datok, sket2 Datin..padahal in real life, xder nyer diorg over2 camtu..(maybe la kan..:P)..


hurm, banyak lagi sebenanyer..tapi aku malas nak taip da..kenyang pas lunch..hahaha...(xsnonoh perangai)..korang raser tu je ke yang slalu wat drama2 melayu ni kureng ek kadang2? :P


frankly speaking, bukan sumer citer melayu yang aku tengok turns out to be bad..ader je yang aku raser aku suker tengok..tambah2 skang ni pelakon2 da variety..xder la asek2 muker samer je..kan3? :P tapi slalunyer citer2 Khabir Bhatia aku suker tengok..





two thumbs up for this movie..:)
*tengok ngan manpreet kat maner ek..klcc ke mid..kot*



suker gak citer ni..tapi part eja ngan tony
eusoff tu cam xberaper berkenan sket..yang laen ok..:)
*tengok ngan si dier kat tgv ipoh..hehe*



citer seram melayu yang xpayah nak ader scene prempuan jerit je lebeh konon2 takot padahal xder mende pun..isk2..siyes citer ni agak unik la bgi aku..
*tengok sorang2 kat depan laptop..maklumlah donload kat dc++ utp tu je..haha*



the latest malay series that i've been addicted to..haha..rating 15 out of 10 (gilo ke aku ni?haha)..
*tengok ngan mak kat umah..layan~ hehe*



haha..so? what say you ?

Monday, October 26, 2009

girls just wanna have fun..(*.*)v

salam :)

nak citer sket2 je pasal weekend aritu..~ had fun wif my friendz..and cam biaser la, biar gambar yang menceritakan smuernyer..cewah.:P


location : vivo & baskin robbin @ the curve
date : 23 oct


shayna, manpreet, faten and me.. ice lemon tea gang..4 out of 6~ ader jer yang missing in action~haha


now you see manpreet..


now you don't..haha



as usual, baskin robbin the curve mmg best melepak pas makan~





location : klcc + sogo
date : 24 oct



suker tengok kedai ni..smart~


tips masuk kedai : muker konpiden walaupun xbeli aper2..haha



ok, ini hanya gimik..xkonpiden nak masuk..haha



kedai ni pun nak melawat..kater pun window shopping..:P



tetiber raser beg ceklat tu smart..hisyh..



jaket yang giler smart tapi xkonpiden untuk dibeli..haha..



sempat lak dayah dapat pakai maskara Lancome free..:P



chilli's @ klcc


well, da penat jalan mesti ar makan~ country fried chicken..nyum3~



smile :)



dayah jadi excited 150% biler dapat berposing ngan fahrin..haha..
aku? xminat dier maka jadi photographer je la..haha



muker penat da abes jalan2..haha..




location : bilik sendri
date : 25 oct


sambil window shopping, kiter membeli belah la skali..haha..aper cam pelik ayat aku ni..haha..well, xbeli banyak barang pun..:P



see? barang2 biaser je..keperluan hidup~ no music no life~ haha :P



target nak beli banyak lagi novel tapi luper tajuk..so grab 1 novel je..reader's digest tu lak sbb da lamer x bacer..kalo x, dipandang sepi je~haha




ni lagi satu hal, berangan nak kaler puteh..beli yang kaler itam..haha..aper nak wat..da berkenan~




yang ni xbeli pun..free gift je from MAC (sbb isi servey form dier) ngan LANCOME (sbb dier suh try maskara baru dier..walaupun aku xtry..ahha)



nota hati : handycam sony tetiber jadi idaman kalbu..money~money~money~ (nyanyi lagu poetic ammo)

Tuesday, October 20, 2009

supernatural

salam :)

hehe..tajuk ni xder kene mengene ngan review series tu ek..:P nak citer pasal pengalaman x baper nak super tapi natural aku..haha...

maner dapat idea pasal ni? sebenanyer citer last week..isk2..seram lak nak type..haha...


last week, ari senin..location : opis..aku da set da aritu nak gi toilet around kul 12..ntah paper zima ni, gi toilet pun nak set kul baper..hahha..xder la, orang pompuan je paham naper ader set2 maser ni..sbb aku nak gi membersihkan diri la..lalala~ :P


nak dijadikan citer, aku masuk la toilet yang kirenyer paling dekat la ngan opis aku ni..xder ar dekat maner pun, dier cam terceruk sket, pastu lampu kat toilet tu satu da rosak..gelap sket la..xper lagi..aku pun masuk ngan riang ria..xpikir aper2 pun...

tapi....


time aku tengah bersenang-lenang dlm toilet tu, aku terdengar cam suare kanak2/baby cam tgh gelak ke nanges aku xsure..time tu xcuak sgt lgi, aku pikir maybe bunyik enset dr toilet llaki kot..tp biler aku gi pikir balek, toilet llaki bunyik pintu pun xdgr, xkan bunyik enset dengar cam seblah toilet aku je..huwaa...


dengan sepantas yang lagi pantas dari kilat la, aku stret kuar..tanpa ragu2 aku jalan laju2 smpai opis..haha..smpai2 je..aku citer kat aimi..pastu aimi pandang jam..dier tanyer aku ngan nada psiko..


aimi : ko gi toilet kul 12 ke? (smbil tengok jam, kul 12.03 minit, means aku jalan nak smpai opis lebeh kurang 3-4 minit, mmg time kat toilet kul 12 la kot)..

aku : ha ah kot..sbb *ehem*..(senyap jap)..naper ngan kul 12?


aimi : mak aku ckp kul 12 samer cam konsep time2 maghrib ar..banyak mende yg kiter xnmpak berkeliaran..


aku : err.....(telan air liur)..naper aku cam xtau je kaitan kul 12 ngan maghrib tu...
(da teringat citer mak aku dier penah dengar baby menanges time tido kat kg bapak aku padahal time tu dier ngan bapak aku + opah + arwah atok aku je ader..umah pun sumer jauh2..isk3)


pastu time lunch aku citer kat maleng, dier pun cakap mende yang samer ngan aimi..betol ke korang? siyes aku xtau...waaa..sbb b4 ni aku xpnah set kul 12 pun..slalu set nak gi toilet tu pun kul 11..hoho..kalo nak buang air tu laen citer ar, anytime bleh..haha...


aku pun xtau la betol ke x yang aku dengar tu..yang aku tau..smpai arini aku x gi da toilet situ..aku gi toilet either upstairs or kat main office..biar jauh janji x sunyi sepi..haha...


tapi naseb baek la stakat ni aku just cam dengar je, mintak simpang la ternampak aper2 yang x berkenaan tu..amin~


sbb time kat mrsm dlu ader gak skali..aku tido mmg kunci loker..kunci tu lak aku simpan bawah bantal aku..ntah macam maner aku terjage..aku cam dengar bunyik hanger dalam loker aku kene tolak ke tepi..susah nak describe lak bunyik dier..haha..cuber korang nnt try tolak hanger2 dalam almari tu ke tepi ke, camtu ar bunyik dier..lamer lak tu..isk2..


xtahan tu bunyik dier dekat loker aku..waduh2..naseb baek la pas aku bacer ayat2 sumer aku leh tdo balek..aku tutup mater tu aku raser kalah la kalo mater aku kene gam...haha..maner x nyer, aku raser2 gak kot2 kunci aku terluper letak bwh bantal ke..tapi ader je..isk2..stret aku no komen (motip aper aku nak komen2 lak ni..ahhaa)...tido balek..haha..



aku raser tu je la kot yang aku ingat..haha..kalo time kanak2 dulu sumer tu aku raser lebeh pade perasaan aku je yang penakot..hahahaa...:P




kalo la ader dean winchester cam dalam citer supernatural tu..kurang sket takot..haha


jensen ackles~~ *pengsan* haha...




nota hati : balek umah straight nak donload supernatural season 5 back to back..haha



Thursday, October 15, 2009

short story

i like reading random stories online..this short story i've randomly found in certain website (cannot remember which one since i forgot to copy the link..haha)..the story is actually a conversation between a dad and his son..i was browsing through my gazillion folders in my hd when i found this..so i thought maybe i'll share with you..:)


ok now imagine you're watching a scene where two guys ( father and son) hanging out at the coffee table and talk about their life/experience/etc..and the father began to tell his story...check it out~ :)

* read the whole story so you can get the punch line in the end..:P *

"It happened many years ago – back in the dinosaur era - when I did my residency at the New York Presbyterian Hospital. I was well into my second year and still green behind the ears. You know, relatively new to the environment and learning the ropes. That was the time when you wanted to be as thorough and careful as you possibly could and not make any errors. When you’re new, you tend to be your own worse critic in every aspect. You had colleagues that were more experienced and it was hard to match their perfection at such a short period of time. I was so caught up with the seriousness of the job and doing everything by the book that I’d basically forgotten how to laugh. Everyday was a replica of the day before. It was like the same song just second verse. That was pretty much the case for a while. Then I met a certain patient that showed me how to lighten up.

I met an impressionable patient who showed me it’s ok to not be so serious all the time. Her name was Mabel Bergman. It’s weird that I can recall her name so vividly. You know, I had so many patients that it wasn’t unusual to forget names and faces but somehow I’ve always remembered Mabel. At the time she was forty-five years old. Forty- five going on eighteen – was more like it. There was something very youthful and lively about her. She was a natural at knowing how to break the ice. She wasn’t afraid to reach out and communicate with people – maybe that’s why I remembered her so well. Anyway, Mabel was this really skinny lady about average height with long blond hair pinned up in a big bun on the top of her head.


Mabel lived in SoHo with her boyfriend and they owned a Chihuahua named Tequila. Mabel adored this dog. I mean - she treated him like it was her child. Took him everywhere with her in a little checkered canvas tote bag. She let Tequila have the run of the dance studio. She practically spoiled the dog to death. Well, it was true that Mabel loved Tequila, but I’m not so sure Tequila loved her back equally.


The dog must’ve been in one foul mood that day because when she picked him up and tried to give him a kiss, he bit her on the mouth. And the worse part was the dog refused to let go. So basically, Mabel’s boyfriend had to help pry the dog off her and bring her to the emergency room. It wasn’t anything extremely serious. Just a regular patch and sew up on the same day. Easy job. She didn’t even need to stay overnight.However, the bite had ripped her lip up pretty bad. I believe the abrasion was from her lower lip and mid chin.


Since the split was so bad, we needed to take skin from her buttocks and grafted it onto the cut so her lip could heal properly.Let me explain a little about skin grafting so you can get a feel of what it is. There are two types of skin grafting. The first is called full thickness skin graft and that’s when the graft consists of the epidermis and the whole dermis. Skin is harvested manually with a scalpel and used ideally for small defects. The second is called split thickness skin graft and this consists of the epidermis and not the whole dermis. It could be thin, medium or thick. This piece of skin is harvested with a special instrument called a dermatome and used for larger wounds. Split thickness skin is usually taken from the buttocks or thighs, where as full thickness skin is taken from behind the ear, eyelid, and neck.


Mabel had a split thickness skin graft.I was the one who completed the whole procedure and was very cautious with every step of the way. Afterwards, I explained to Mabel what I did and what she needed to do to take care of it


You know, patients are usually concerned with scarring – especially if the injury is to the face. And I figured that was what she was going to ask. So I broke the news gently to her that she will have a scar on her lower lip but just a small one - hardly noticeable. I was trying to make her feel better. She looked at me with a blank face and said nothing for a while – like she was trying to read me. She finally said with a straight face, “So you mean that skin from my derriere was used to patch up the missing skin on my lip?” I told her – basically, yea. I imagined she was going to cry at the thought of a scar ruining her face, but quite on the contrary, she burst out laughing. Confused, I asked her what was so funny since I obviously missed the joke. Her eyes light up and she said, “I was just thinking. Now, whenever Keith – my boyfriend – kisses me, I can say he’s literally kissing my ass. I couldn’t stop laughing after that."


haha..that's all, take care :)

p/s : suddenly kinda miss writing english essay..somehow i know i'm not gonna be able to do that since i was too lazy to come up with any story/essay ( earth to zima, even your logbook havent finished yet..haha)..and i think my grammar is still broken..badly..:P


Tuesday, October 13, 2009

beware : it's random

pernah dengar "berkawan biar beribu" ? saper pernah siler angkat kaki skang..haha..
kali ni aku nak citer topik yang maybe bakal menyentuh sensitiviti sesetengah pihak..cewah~haha..xder la, ni general opinion aku je..so kalo saper2 yang teraser, mintak mahap la, aku x berniat pun..hoho...

pasal aper aku nak citer? pasal kawan..bukan spesifik..aku citer ni based on observation aku..and maybe pengaruh movie sepam duer..haha..

aper yang aku nampak..and aper yang aku kadang2 xpaham..kenaper kadang2 semangat "geng ko laen ngan geng aku" tu kuat sangat..contoh la kan..aku dalam geng A..korang dalam geng B..pegi makan satu geng, pegi kelas satu geng, pegi jalan2 satu geng..silap haribulan gi toilet pun nak masuk satu geng..haha..


aku xkater mende tu salah..aku paham gak, stiap orang mesti ader kawan2 yang dier selese, hence kawan2 dier tu jadi geng dier..xper..aku paham..siyes, percaye lah aku paham..percaye kan?haha..


tapi..tapi ni yang payah ni..xkan la biler korang da xduk ngan satu geng ko..contohnyer sbb geng korang terpakse split sebab nk stadi or keje or whatsoever, xkan korang xleh nak get along ngan orang laen lak kan? tulah gunernyer pepatah "berkawan biar beribu" tu..


..aku nampak..contohnyer..si A duk setempat ngan si B, C and D..before ni diorg xkamceng maner pun..tapi since da duk setempat, kene la pandai2 adapt..ye x? bagi aku, pendapat aku je, aku x tujukan kat saper2 pun ni..siyes..pendapat aku, pandai2 la nak sesuaikan diri ngan keadaan..

zaman kat uni pun samer..even satu course, mmg ader geng2 sendri..tapi xkan la smpai xleh nk berkawan ngan orang laen kan? zaman2 camni la nak mingle ngan orang laen..jadi kera sumbang xbawak korang ke maner pun..siyes..susah la nak tiru esemen kalo xnak bertego ngan org laen kan?haha..aper aku ni, ajaran sesat..haha..


lagi satu, kalo korang da kawan ngan certain people tu, doesnt mean that korang kene obey or stick to them 24/7..you need space, they need space...tapi yang aku perasan slalunyer pompuan yang ader problem over clingy ni..jangan marah weh, aku pon pompuan gak..bukan nak kutuk, just nk state the fact..hoho..


certain orang dier xleh nak lekat dengan sorang2 je..maybe jenis fleksibel..bleh kawan ngan siaper2 je..contohla kalo aku ader kawan ni..kawan aku ni jenis mmg carefree abes la..muler2 melekat ngan aku, pastu biler makin lamer, makin ramai kawan, xmelekat ngan aku sangat..xkan aku nak teraser..that's his/her life..aku just part of it as a fren..tu yang aku pegang dari dulu rasernyer..kasik la space sket kat membe korang..korang pun mesti raser nak space sendri gak kan? even husband and wife kalo kongkong pun dier bengang, aper lagi kalo membe ye x? hoho..


antara situation yang aku nampak la..bukan semuer tau...

contoh 1 :

kawan akan kater , "weh makan jom..lapa..ke ko makan ngan membe *** or gilpren/boipren ko?"

orang yang kiter just kenal, " eh, aku da makan tadi..ingatkan ko makan ngan membe *** or gilpren/boipren ko"

biar aku emphasize sket word 'ingatkan' tu..aper guner ader mulut weh kalo xtanyer..jangan wat assumption sendri..ni kalo lecturer pcs tau ni, dier marah..penat dier ajar communication skills dalam kelas, tapi korang xpraktikkan..mau dier x marah..haha..(harap2 Mr Majid xbacer blog aku ni)..


contoh 2 :

kawan akan kater, "haa, wiken ni kiter melepak2 la..ngan si A1, A2, A3 skali..ko jangan poyo2 nak malu2 lak..membe2 aku membe2 ko gak kan.."


orang yang kiter just kenal plus bukan geng kiter akan kater, "aku nk kuar wiken ni ngan B1,B2.B3..nak ajak ko pun takot ko xbiaser ngan diorg plak..huu"


ni pun satu hal gak..maner korang tau orang yang korang cakap xbiaser tu xkan get along ngan geng korang? ni pun slalu silap konsep ni..cam yang aku bebel kat atas tadi la..hoho..



ntah la kan..banyak orang banyak ragam..tu yang wat hidup kiter kalerful kan..hehe..see, aku da kater beware, post ni mmg random pun..and xder ditujukan kat saper2 pun..just a simple thought and opinion to be shared..peace :)



pesanan penaja : ok aku letak la 2,3 keping gamba ke open haus kanak2 meche jan06..tada~



hosmet utp ku~ and yang ader anak kecik tu umet aku yang tetiber nak jadi ibu muder..haha



zati, laily, mariam, aku and jibah..lagi duer orang osmet xder..pika da blek and dayah xdtg..xcomplete lgi ni..isk2


pinggan licin je..nyum2~ sate kajang~ mau lagi~


gmbar kenang2 ngan cik zati si tuan umah~



ni kat umah alia (baju biru)..muker tersengeh nak dapat duet rayer..haha



Tuesday, October 6, 2009

surat seorang ibu

salam..:)


korang try la layan iklan ni..

tips nak layan iklan ni : siler dengar setiap words dier elok2, better korang guner headphone/earphone, prepare diri korang supaye x raser nak balek umah (homesick) maklumlah ader setengah2 kan x duk kat umah skang ni..hehe..



check it out~



video