Friday, December 31, 2010

2011 dah ketuk pintu


yeah..welcome 2011..;)

azam tahun baru?

improve azam dulu-dulu boleh tak? haha..

just hope that everything will turns out better for my life..and by everything i mean job, family, friends, and relationship...amin ;)

oh,

kat rumah alang-alang jadi penanam anggur ni, aku pun rajen la menggodek gambar2 housemate nak wat video..hehe..





1st project so buat pun cincai-cincai je..
tapi takpe, bakal keluarkan 2nd video after this..hehe



ok la,

nak sambung tengok movie..hehe..

oh luper..


selamat bertunang untuk cik ****..kenduri kawen jangan luper jemput yer..kami sanggup serbu beramai-ramai..haha..



notahati: time flies










Thursday, December 30, 2010

harimau sudah mengaum!

ngaum!! tu dia, Malaysia menang! weee~ so proud of Malaysian Team ;)




nampak tu? Rio Ferdinand siap tweet lagi tu..nice job! ;)





Round 1 final match between Malaysia - Indonesia





Malaysia menang 3-0 (patotnyer 4 but what to do, bola itu bulat..eceh, tibe2 lak..haha)

pastu kontroversi lak pasal laser bla3..aku malas da nak bacer twitter ke blog yang kutuk2 pasal laser ni..i mean, come on la, we are civilized people, please act like one ;)

plus, diam-diam ubi berisi, kan? :P


and malam ni..

Malaysia finally won the AFF Suzuki Cup after 14 years..congratz Harimau Malaya!





line up players for AFF Suzuki Cup 2010




sangat suka tengok ke'power'an keeper Malaysia, Khairul Fahmi..memang man of the match..oh lagi satu tendangan-kencang-tertarik-menarik-kau-memang-the-bomb player no 10, Safee Sali memang buat sorakan tak boleh blah kat rumah ni..kalah Rooney tu..haha..

tapi aper la maknenyer kalo game tu ader 2 orang players je kan, so well done to the whole Malaysian Team for AFF Suzuki Cup 2010..;)



notahati: and 31st Dec cuti! yeah! (macam la da keje nak hepi..hari2 cuti..haha)







Tuesday, December 28, 2010

ayam penyet sedap dimakan

ho yeah~

haritu kami satu family pegi makan kat Ayam Penyet AP kat Sri Gombak..

sedap~ bukan sebab makanan je, sebab ayah aku belanja, lagi la sedap nyer~ haha..:P

kitorang adek-beradek duduk meja laen-laen sebab konon2 nak kasik chance la mak ngan ayah dating..haha..sebenanyer space kedai tu tak besar sangat, tak macam maple, so tak boleh nak tarik kerusi lebeh :P

tapi takpe, yang penting perut kenyang..haha..




promoter tak rasmi..haha





muke kegembiraan da dapat makanan..





tu dia, licin! haha





notahati: support malaysia for final match tomorrow night! yeah!

Friday, December 24, 2010

jangan ku dipandang hina...



..hanya kerna aku penganggur~~~

lalalala~~

adoi, luper lirik da..haha..


this is the theme song of my life..right now...isk2..




Tuesday, December 21, 2010

Tron:Legacy



sebenanyer nak gi tengok citer Hantu Kak Limah Balik Rumah tapi tinggal seat depan je..

maka, kami pun tengok ler Tron: Legacy kat TGV Wangsa Walk

review of the story?

for me, not bad la kot..

sebab aku pun da luper kartun Tron tu camne, maka masuk cinema with no expectation..haha..

turns out the story was quite ok la kot..;)

citernyer...

Sam Flynn macam marah ayah dier, Kevin Flynn tak balik2 rumah for 20 years..bla3..

then dier gi ofis ayah dier and ntah camne tertekan satu button (aku tak paham sangat dialog yg terlampau teknologi time ni..haha), dier termasuk dalam Grid yang ayah dier create...

Grid ni kirenyer cam dunia game yang ayah dier create..so dier termasuk dalam tu..dalam dunia tu, banyak 'programs' plus ader Clu, perampas kuasa dari ayah Sam ni..bla3..

Sam ni nak bawak ayah dier si Kevin ni balik ke dunia betul guner Portal yang boleh open dari luar je..so lagu Muse-Time is Running Out memang sesuai la kalo dier wat background music untuk scene2 camni..haha..ok, merepek jap..

last skali berjaye tak Clu tu ikot Sam, Kevin ngan Quorra masuk ke dunia nyata? berjaye ke Clu nak curik disk Kevin? berjaya ke Sam bawak ayah dier balek? berjaya ke Tron tolong Kevin kat dunia game tu?

ha, yang tu siler tengok sendiri..hahah..:P


what i like about this movie?

sarcasm - Sam Flynn suker wat dialogue2 sarcastic yang inappropriate but fun..haha

visual - biase la kan, visual kartun cantek punyer~ plus suker la baju2 glow in the dark..ngeh2

fantasi - kenderaan2 kartun yang fantasi abes..kalo la betul ader~ (tengok, aku da berfantasi..haha)

clean story - trust me, no dirty scene at all..maybe sebab citer disney kot, but nice la..jarang jumpe citer orang puteh yang clean (comolot pun xder tau) selaen citer SWAT dulu..

eyecandy - yeah! 10 points for Sam Flynn..he is indeed a cute guy..haha..so kalo bagi korang citer tu bosan, boleh la korang layan ke'cute'an Sam or ke'cun'an Quorra..hehe





Garrett Hedlund as Sam Flynn
(mamat ni blakon dalam citer 4 brothers gak, patut ar cam familiar)




ha, membantu tak review aku? ngeh2..

fine, tau la tak membantu, senang citer nak tau kene gi tengok sendiri sebab point of view kiter kan laen2..hehe..;)


notahati: permanent job at home = job hunter.




Saturday, December 18, 2010

introducing, "aku seorang penanam anggur"

muker hepi complete clearance form




and dengan berakhirnya submission fyp hardbound and UTP clearance form..

secara rasminyer, i am no longer UTP student..

so,

introducing the new chapter of my life, "aku seorang penanam anggur"

hahaha..

saper nak join aku wat ladang anggur? email me your details ok..haha


notahati: first stage of Schlumberger interview was ok, but i didnt passed to the next stage..xder rezeki..hehe

Thursday, December 9, 2010

one more~ one more~

one more little things to be settled.

cant wait.

then it'll be 90% official.

next week is the time that i've been waiting for.

one more.





notahati: addicted to Eminem - Space Bound
















Wednesday, December 8, 2010

chemi jan06 berfamily day


alkisahnya, kanak2 chemi jan06 had our family day on 4th Dec 2010. ;)


tempatnya? Teluk Batik untuk siang and utp untuk malam.

penat? totally. but it was fun ;) thanx organizers and kanak2 cheme yang join. you guys rock!!



convoy to Teluk Batik


Janji nak gerak pukul 7 tapi cam biase, janji tinggal janji. haha.





breakfast time


sampai2 je attack makanan..nak prepare makan untuk maen games nanti. haha.





warm up


acara pembukaan - bacaan doa and aerobic..haha..aerobic kat pantai memang classsss~~ :P



1st game - teman tapi mesra


name game tak boleh tahan..haha..macam2 ragam nak menang kitorang buat..sampaikan sanggup dukung membe sebab nak lari cepat..haha..





2nd game - bola beracun


game yang menimbulkan kekecohan sebab maen bunuh-bunuh guner bola. haha. aku? awal2 da kene attack, tak sempat nak bertempur lama kat medan perang. haha





3rd game - isi air dalam botol


masukkan air laut dalam botol sampai penuh. group mane yang kalah kene minum air tu. haha. ok, part minum tu aku tipu :P time ni pun macam2 taktik haram diorang guner. guner lebih dari 1 span la, orang first yang amek air kat laut terus lari gi baldi tanpa pass span la..sumer nak menang..haha





4th game - pass getah guner straw


game ni even dalam hujan pun sumer semangat nak maen. that's the spirit!;) game ni patotnyer kene pass getah guner straw and tak boleh guner tangan. tapi macam biase, what's the fun in it kalo tak break the rules kan? haha





5th game - masuk tepung dalam belon and tiup sampai pecah


each group kene isi tepung dalam belon and belon2 tu akan diberi randomly kat group2 laen. time ni memang banyak je group yang nakal. orang suruh masuk tepung, diorang masukkan pasir sekali. haha. yeah, group aku pun wat camtu. ampun yer~~ hehe..





6th game - membina mahligai


criteria untuk menang -> mahligai kene tinggi..tapi end up sumernyer melebar je..haha..untuk dapatkan apparatus untuk nak bina mahligai, wakil group kene jawab soalan2 dari coordinator game..soalan2 da la sumer tak boleh blah~ :P





free time. time to maen air! hehe..


yeah!! time to mandi laut..banana boat..and lot of pictures!haha..unfortunately, ader 1 incident involved banana boat where one of the guys broke his arm. pasni careful yer maen banana boat kawan2 sumer :)





lunch time


tak silap Restoran Pantai Timur name tempatnyer..dekat2 je ngan Teluk Batik tu..sumer da lapa giler lepas maen air, maka makan pun macam orang lapa giler la kan..haha





BBQ nite


pic 1st tu tunjuk antara orang2 yang membakar-bakar ayam2 yang tergolek-golek tu :P pic 2nd tunjuk kelaparan masing2 time makan. haha. plus, ader hamper untuk game pagi tu. ader gak hamper untuk grup yang paling banyak maen tipu. haha. and before abes, kitorang bermaaf-maafan and say goodbye to each other. (T.T) sob sob.





~as we go on, we remember, all the times we had together~



Chemical Engineering Batch January 06


goodbye all. thank you for all the fun and hard times together. akan rindu masa -masa...

...bersengkang mata buat lab report kat kafe...

...buat muka toya time lecturer cakap we are the worst batch ever (intro to thermo, remember? ;P)...

...tersengguk-sengguk kat dalam kelas...

...mesej kawan2 untuk signkan attendance time2 terlajak tido..haha...

...berkongsi assignment biler lagi 2-3 jam nak submit tapi tak siap lagi...

...camwhoring dalam class..haha...

...berkampung kat lab ICON untuk wat fydp sampai pukul 2-3 pagi...

...mengupdate status2 facebook, twitter and even blog pasal mende2 yang menambah stress...


ha, tak ingat da aper lagi..tapi memang banyak la..;)



so,


good luck for your future undertaking. till we meet again ;)



credit pics : dobi, pitpain, farid, yasmin






Monday, December 6, 2010

alhamdulillah


i am done.

goodbye student life. i'll be missin u. (only the fun part.ahakz)

fyp presentation just now? all i can say is i've got balance comments. got both critics and compliment, so, balance, is it? :P

whatever.

the most important thing is


I AM DONE!!



haha.

ok, gotta packing now.

i'm going home~ ;)


p/s: sorry for the english entry (broken, i know :P) . still in the mode of presentation perhaps? hahah. :P

Sunday, December 5, 2010

soooonnn..

to be updated..

saya mahu upload picture2 family day chemi jan 06 ( yang best!) ..

tapi..

kene siapkan slide untuk presentation dulu la..

nanti saya upload and story mory naek lori..

ok, nak gi setelkan slide dulu..

jumpe lagi..;)





Wednesday, December 1, 2010

where am i? part 2

haa..based on entry bawah ni..ader la yang dapat teke katne aku tu..memang kat cameron highlands pun..haha..

hadiah?

senyuman menawan penulis blog ni...kih kih..:) jangan marah yer, saje je gurau2..nak tajamkan ilmu geografi korang..:P


sebenanyer banyak giler citer pasal photoshoot nak letak..tapi tak tau nak letak yang mane satu..

antara yang ader:

1- photoshoot housemate (rasmi)
2- photoshoot irc ( tak rasmi..haha)
3- photoshoot dalam air and luar air kat bukit merah
4- photoshoot makan-makan petchemers kat Bota (tak rasmi gak)
5- photoshoot di mane2 yang ader..haha


tak tau lak nak citer yang mane satu..korang raser yang mane menarik agak-agaknyer? jawab jangan tak jawab :P



*in thinking mode*


okeh, nak gi siap2 nak dinner sat..jumpe lagi di laen entry :P





notahati: bukit merah was fun :)


Monday, November 29, 2010

where am i?



guess guess guess

dimanakah tempat ini?

saper dapat teka betol, boleh menang hadiah..

hadiah ape?

mane boleh bagitau..:P








Friday, November 26, 2010

update update



bajet cam ader orang je nak tau update aku kan..hahaha


ah, tak kesah..nak type gak..:P

got one more paper (which is arab..aiyak) and one more presentation (fyp) and hard bound dissertation..after all that, i'm outta here bebeh~

and presentation fyp dipospone to 6th dec..haish..takpe, ader hikmahnyer tu..:)

sebenanyer ader manyak (aik, ciner ke? haha) mende nak citer..or rather got tonnes of pictures to upload here :P but till later la yer, nak gi study..

oopppss..

before study kene mandi dulu..hahahhaha..adios~





Monday, November 22, 2010

waiting for the end



ha, first exam da nak start ni..(pergh, lambat giler..orang laen da nak abes da..haisyh)..






ha, nampak tak?

tu la timetable exam sem ni..hehe..

itu untuk exam..

the final stage is fyp presentation..





nampak tak atas tu?

29th nov = tarikh keramat la orang kater..haha..

cuak giler tapi nak grad cepat..camne tu?hehe

korang doa-doakan la aku grad dengan berjayenyer ek untuk final sem ni..:)







"Ya Allah, permudahkanlah segala urusanku"


amin.





notahati: cant wait :)







Friday, November 19, 2010

love language










so touching and beautifully done :)






Thursday, November 18, 2010

terase..

macam nak tulis entry..

tapi terase macam malas plak..

haha..

ntah aper2 je aku ni...isk2

Monday, November 15, 2010

eh, da start da exam?

hehe..

kat utp ni, examination week start hari ni..

goodluck for those yang ader first paper arini..:)

aku?

oh lambat lagi..

maklumlah, kanak2 final sem, mostly memang start paper lambat..haha..:P

ok2,

jom study jom :P



notahati: besok balik rumah. yeah!!

Saturday, November 13, 2010

setiap yang bermula..

pasti ada akhirnya..

kan3?

tak percaya?

tengok la kat bawah ni..:P


petchemers with dr yoshimitsu, last class for reactor design


us with dr. zakaria..last class for polymer process engineering..
a.k.a. the very last class for our undergraduate study..yeay~ :)



group 20, after FYDP presentation

oh yeah, kawan2 se-major a.k.a petchemers..gonna miss you all..:)




and my study week for the very last semester is starting now..

so aper lagi, tido la..tak reti-reti nak bangun pagi pegi study kat IRC? haha..


notahati: tak sabar nak balik rumah raye haji..hehe

Tuesday, November 9, 2010

hello blogworld!!

hollaa......!!!!!!

i'm back!!!

nampak tak betapa excitednyer aku skang? hahhaa..

mane tak nyer..semalam da submit FYDP and FYP..so now i can announce that i am OFFICIALLY DONE with FYDP..

penat da semalam print individual report FYDP je da lebeh 70++ pages..pastu print 3 copies of FYP dissertation pulak..memang abes ink..mekaseh la housemate yang kasik tumpang print...:)

senang citer thanks to saper2 yang support la..(da macam acknowledgment kat repot lak..haha)






bermulanya sem July 2010 haritu..







bakal berakhir semuanyer..yeay!!


so lepas ni takde lagi tidur 10 minit, tido sejam dalam sehari..

takde lagi makan nasik raser report..

takde lagi saket belakang mengadap laptop (except tengok movie..haha..)..

takde lagi status berunsur report kat facebook, twitter or even blog..haha...



tapi..

now kene gi hafal arab sebab ader oral test japgi..isk2...:P


jumpe lagi!! :)






Wednesday, October 27, 2010

takde saper yang paham..

Sunday, October 17, 2010

kurang

segalanya kurang..

bukan tak bersyukur..

tapi..

biler aku nak jadi lebih?

notahati: puffy,red eyes is sooo not me. but sometimes, i've to meet with it

Friday, October 15, 2010

nak jadi model fyp?




buatla projek modelling untuk final year project korang..haha..

contoh2 nak jadi pembuat projek modelling, korang kene posing cam picture kat atas..hahaa..motip sangat kan..

alkisahnya, rabu lepas (12 oct) ader poster presentation for kanak2 cheme jan06..after goreng sampai hangit segale, maka setellah satu phase untuk fyp 2..

kene kondem? oh, itu biase..haha..tapi naseb baek examiners aku bagi constructive comments je..plus dapat additional marks sebab ader kartun comel kat poster aku..haha..



posing lagi..present poster tak start pun lagi..haha



3 gadis modelling..hahhaa..



dr mohanad and dr murni..nice examiners :)



me with my poster..:)



so, the next phase is submission of progress report 2..

maka terpakse la abeskan entry kat sini..sob sob..

jumpe di laen entry..:)



credit picture: cik yasmin dan encik dobi


notahati: shopping di convofair memang best..besok nak layan zamani lak, maka kene siapkan keje by tonite (or should i say by dawn?)..haha..






Friday, October 8, 2010

rumah terdedah syawal 2010

salam :)

ha, syawal pun da melabuhkan tirai penutup nampaknye..eceh, ayat sastera lak kan..haha

macam biase la, selaen balik kampung and melawat sedare-mara punyer umah, lawatan ke rumah terdedah pun mesti ader gak..kan3? :P

so syawal tahun ni sempat la ke rumah terdedah kawan-kawan yang mendedahkan rumah diorang untuk perut-perut kawan-kawan diorang (ha, confusing tak ayat ni? haha)



Rumah Terdedah Shayna
Location: Greenwood, Gombak


kedua-dua gambar adalah sama except orang kat tengah-tengah yer..haha..


credit picture : fb shayna and camera shah.




Rumah Terdedah KeyRock
Location: Greenwood, Gombak


cam ala-ala little reunion of gombakianz gitu kan~
plus ader newlywed -> cik intie and husband beliau..:)




credit picture :camera phone cik amalina.



Rumah Terdedah Iffah
Location: Seri Iskandar, Tronoh


sangat banyak makan kat umah ipah sampai boleh tapau..haha..


credit picture: fb rakan-rakan chemi jan06




Rumah Terdedah Zhafir
Location: Gopeng


rumah terdedah di malam hari..
lepas makan, lepak tengok orang maen mercun lak..best2 :)



credit picture: camera housemate



haa..tu la antarenyer..ader gak yang gi umah untuk raye-raye je..kirenyer tu kategori rumah terdedah sepanjang bulan la tu..haha..

aper-aper pun, semua rumah ader makanan yang sedap..makaseh la contribute dalam penambahan berat badan aku..hahha..tahun depan jangan luper buat rumah terdedah lagi..:P


till then,

adios amigos~ haha..

Thursday, October 7, 2010

hunting. hunter. hunted

salam :)

da pukul 5.01 pm da..

maka tamatla Career Placement Week 2010 kat Utp ni..dengan itu diisytiharkan habisla job hunting peringkat career fair kat utp ni..pasni aku kene la job hunting sendiri lak..haha..

since ader la a few companies yang bukak booth kat sini, so aku drop je resume kat mane yang boleh..dapat ke tak, tu belakang kire, janji hanta..:P

antara company yang aku drop resume -> Honeywell, Intel, Ranhill Worley, Schlumberger, Delcom Berhad, Carsem

pre-screening/pre-interview lak ngan Bumi Armada..baru je abes tadi, tapi rase cam takde harapan je..haha..tak berharap pun, just nak gi try2 je..:P

same goes to Baker Hughes, i just shortlisted untuk assessment je..from 250 students assessed, around 60 are shortlisted for the next stage (interview)..aku tak dapat ke next stage pun, takde rezeki kat situ la tu kan..:)

prinsip sekarang ni => "cuba je, hantar je..kalo dapat, alhamdulillah..kalo tak dapat, naseblah..ader rezeki kat tempat laen la tu.."..yer tak? :)

congratz and good luck for those yang dapat ke next stage for interview, you are one step closer to become an employee..wow, da besar da raser...haha

maka sekarang kene kembali menyambung projek2 terbengkalai (fyp & fydp) dan test2 yang bakal tiba..

later..:)








Tuesday, October 5, 2010

PMR


good luck for my not-so-little-anymore brother


dulu-dulu masih innocent dan kecik




skang da tak berape innocent and lagi besar dari kakaknyer..haisyh..




ape-ape pun, good luck to you! :)

oh luper, good luck untuk kanak-kanak pmr yang lain gak..:)

Wednesday, September 29, 2010

tanda-tanda hectic weeks bermula



status online bertukar dari hijau ke merah.

stok tin nescafe tersusun cantik dalam locker.

windows penuh dengan microsoft word, excel etc.


meja mula berselerak dengan kertas-kertas.


kalendar mula penuh dengan marker colour merah bertulis "dateline!"






(M.Z Norazima, 2010).

notahati: hello fyp and fydp. seriously hello.

Thursday, September 23, 2010

belacan dan paku







haha. funny.




you know what?

aku da tak sabar-sabar da ni.

serius.








Tuesday, September 21, 2010

Choosing to Wear the Muslim Headscarf



browsed through the web and found this inspirational story.

Photo: Courtesy of Ismail Suayah



take your time to read this story completely then you will find how beautiful the story is. :)



Friday, September 17, 2010

lagi lagi raya


salam :)

selamat hari raya semue..da lamer rasernyer tak post kat blog ni..hehe..

takde citer aper pun..

macam biaser la..raya, balek kampung, makan, tido, raya rumah sedare-mare..hehe..

tapi yang besnyer time nak raye ni sebenanyer aku paling suker time journey nak balik kampung tu..

sebab aper?

sebab time tu la macam lagi dapat mengetatkan (erat la zima oi..haisyh) lagi family bonding..:P

betol la..

time dalam kereta la dapat duduk sekali semuer and dapat borak macam-macam hal (dalam kater laennyer, bergosip sikit la..haha)..macam tak cukup-cukup nak borak kat rumah kan :P

time tu jugakla dapat maen teka-teki, maen rebut-rebut tempat duduk saper paling luas, makan macam-macam junk food yang kalo ader kat rumah sorang pun tak pandang nak makan :P

and paling best..

dapat tangkap gambar orang tangkap lentok dalam kereta..haha :P



on the way back to kampung..asek tido je kejenyer :P





on the way back to Gombak, pun asek tido gak..haha




haa..adek laki aku yang sorang tu memang syok sangat tido je keje dalam kereta..haha..sampaikan kadang-kadang kalo dier tak tido mesti setiap 5 minit merungut, "lambatnya nak sampai kampung ni"..padahal selama ni raser sekejap sebab dier bangun2 tido je da sampai kampung..haha


aperpun, raya tahun ni bertemakan environment sangat kan..haha..go green!




hijau ala-ala kuning kah?





hari raya 1st



haa..


ok la, sambung citer open house di laen entry la yer..:P



notahati: da kene balik ke utp..haisyh~



Friday, September 3, 2010

salam aidilfitri dari kampung halaman


eceh..kampung la sangat kan~ haha..

salam sumer :)

alhamdulillah, da selamat sampai rumah, mekaseh kepada cik rumet bersame boipren beliau yang menumpangkan aku balik gombak macam biase..haha..





haa, ni ader la kad raya digital yang tak seberapa dari aku..hehe..



kepada kawan-kawan tersayang...

...buat open house jangan luper ajak yer...




kepada orang tersayang...

...jangan maen mercun :P ...




kepada sedara-mara, sepupu-sepapat...

...balik kampung jangan luper hulur duet raya sket yer, saya masih study :P




kepada kanak-kanak utp...

...selamat enjoy 2 weeks cuti raya ni..:)




kepada kanak-kanak utp yang da jadi A.F.S (abang/akak final sem)...

...selamat menyambut raya last time as a student, lepas ni nak keje da..
:)




kepada kanak-kanak Chemi Jan 06 Utp...jangan luper...

...bakar lemang dalam reactor...
...rebus ketupat dalam reboiler...
...bakar kuih raya dalam furnace (nak bakar dalam trays distillation column pun boleh)...
...kukus kek kat steam generator...
...buat dodol dalam CSTR...






hahaha..

and lastly to korang-korang yang menyinggah ke blog tak seberapa aku ni..



selamat hari raya aidilfitri
maaf zahir dan batin :)









pantun berkerat-kerat dari aku :

pecah kaca..
pecah cermin..

lepas baca..
kalo rajin, drop la comment..:P




notahati : lagu suasana hari raya kat atas tu memang lagu feberet sepanjang zaman la :)