Thursday, December 24, 2009

petua dan pemuda


salam :)


topik arini..aku nk bg petua or pemuda (sbb aku mude lgi kot) yg berkait ngan senggugut..khas utk pompuan2, tapi llaki pun leh gak tau petua or pemuda ni, at least dpt tolong awek korang aper2 hal kan? :P

senggugut tu omputeh kater, 'period pain' you know..(eceh, speaking..haha)..

bg aku la, pain dier tu cam saket perut + saket pinggang..tu yg aku raser la kan..setiap orang laen2..ader setengah xkene pun period pain ni..aku malas nk explain secare saintifik, korang google la sendri ek..hehe..

kalo da namenyer period pain, mmg sah2 la tiap2 bulan jadi kan..so petua @ pemuder yang korang leh amalkan antaranyer :

1) seminggu before date yg supposed korang period, jangan minum ais..paling bes minum air panas je..or air suam..insyaAllah xder period pain..sebab dlu kat mrsm, aku jarang giler la minum ais, so mmg xkene pun period pain ni..tpi kat utp, air oren V3 tu slalu menggode2 aku plus tronoh lak gersang semacam, so xleh nk avoid ais2 ni..haha

2) regular exercise..rasernyer ni aku penah terbace kat maner ntah..tpi aku sendri xpraktikkan lagi..hahaha..tpi mak aku kater dier wat camtu dlu, leh kurang sket period pain tu..so kalo korang nk tau, kene la try care ni..hehe

3) kalo ari first tu, agak2 raser period pain, try minum air gas..ader orang kater xelok wat camni..tapi bg aku ok je..tpi korang jangan la minum smpai satu tin ke satu botol..seteguk duer da la..:P dlu aku try coca-cola, tpi gas dier kuat sgt lak, so skang aku try guner ice-cream soda tu je..(warning : amalan ini tidak digalakkan..kalo bleh xyah wat langsung..haha )

4) korang leh cuber letak air panas dalam botol ke plastik ke..pastu tuam panas2 kat perut..jangan sampai melecur lak..xpasal2 turun duet hantaran kang..haha..tapi trick ni slalu menjadi kat aku..tuam pastu baring, tido..bangun2 je sure raser kurang or x raser saket da..:)

5) lgi satu mak aku kater, rajen2 gune losyen pati halia tu..ala, kat iklan slalu ader kan..pati halia brand A, pati halia brand B..hoho..sbb mak aku ckp mende tu kan fungsi dier kuarkan angin..plus dier kire cam air panas tu la, memanaskan perut..korang try la :)

6) korang gak leh try upah adek2 korang ke jadi tukang urut..haha..sebab kan kalo period pain ni kan involve ngan saket pinggang..so korang leh ar suh mereke urut pinggang korang..haha..syiok weh kalo dapat kene urut...the best la kater omputeh..haha..

7) last skali, kalo sumer x menjadi gak..korang telan je la pil pink a.k.a menstruasi nyer tu..paling afdal telan la duer bijik..kalo korang mmg tiap2 bulan kompem kene period pain ni, elok mkn pil tu before da saket sgt..sbb kalo da saket sgt, mmg xder efek pun (aku penah raser..hoho)..seboleh2nyer, nak elak dri bergantung kat pil kan, so kalo agak2 mende laen da xleh nk tolong, terpakse la kan amek pil gak..hoho

haa..tu je kot yang aku tau..maybe ader yang korang tau, tapi aku x tau..korang leh la bg tau aku..hehe (baper banyak tau da~~)..




tande2 da start period pain..isk2..





posisi paling selese nak kurang kan saket..hoho



nota hati : intern da nak abes = hepi..ngadap stress di final year = xbaper hepi..hoho


6 comments:

farhazoeLa said...

hahah, eh zima, kalau minum air gas, sbnrnya x elok, asid dari beverage tu menghakis tau. lagi la darah banyak keluar.. waaaaaa.. x selesa tuh..
posisi terbaik sewaktu menghadapi period pain adalah mengerekot cam udang atas katil. hahaha.

kau ni mengingatkan aku bulan ni punye la... alangkah dasatnye penderitaan itu!
haha.
thanks for the tips

bLueSpeCky said...

haha..tu la..tp kalo da xder choice laen, terpakse gak la..xleh amalkan slalu..bahaye2..

paham2..aku tiap2 bulan raser..haha..

wani gaga gugu gege said...

aah aku setuju dgn farha tu kalo buat bdn mengerekot mcm udang tu lagi selesa doe, pastu dpt buang angin gak... put put*

bLueSpeCky said...

hoho..tol2..pastu raser cam "waa..lege~~"

Munir said...

ooooooo

bLueSpeCky said...

oooo aper? :P