Tuesday, September 29, 2009

kalaulah aku jadi menteri

haa, kalaulah~

bukan aper, td aku time tunggu bas rapid yang sangat 'rapid' tu, aku pun sempat la berpikir a.k.a berangan sekejap..haha..

macam tadi, bas lambat giler..maybe sebab jem..so dari situ aku terpikir, camne leh bas terstuck dalam jem? bagi aku la kan, public transport xsepatotnyer leh terstuck dalam jem..sbb tu la alternatif orang ramai yang xnak naek kete..sbb nak elak jem..turned out bas pun leh terstuck samer..aper kes?


so tu aku terpikir kalaulah aku jadi menteri or lagi best la kalo perdana menteri (power lebeh sket..haha), aku nak buat cam ni...



situasi 1:-

masalah berkaitan :

bas lambat or lembap smpai bas stop..contoh cam kat bas stop titiwangsa tu, central hub for rapid gak ar kirenyer, ader bus lane..bus lane supposedly untuk bas lalu la kan? tapi slalu aku tengok banyak je driver2 kete yang maybe xsabar nak keja toilet kat umah diorg, suker ati je lalu kat bas lane tu..pastu bas xleh masuk lane tu, terstuck kat jem..kan susah tu?


kalo aku jadi menteri?:

aku pegi wat interbiu untuk saper2 jadi polis..aku amek polis banyak2..so kat stiap bus lane, aku akan suh 1-2 orang polis tu jage..so diorang leh make sure bus lane tu, only bus je leh lalu..kalo ader kete lalu,saman je..or lagi drastik kalo gantung je lesen driver tu setaun..sbb kadang2 setengah2 orang ni xmakan saman, diorang makan nasik..ok merepek..maksud aku ader setengah2 tu kaye xhingat, so saman ni bg diorang kire cam beli guler2 hacks kat kedai mamak kawasan gombak ni..hoho..



situasi 2:-

masalah berkaitan :

orang2 yang xreti membace signboard 'SILA BERI LALUAN/BERDIRI SEBELAH KIRI UNTUK MEMBERI LALUAN' kat eskalator tu..aku igt lgi aritu kat stesen masjid jamek, star lrt..ader la sorang mamat ngan awek dier..berdiri depan aku..yg si mamat tu berdiri sebelah kanan, depan aku..bleh lak dier wat bodo je smbil bergurau senda manje2 yang menggelikan tekak ngan awek dier..aku nak tego takot lak sbb sorang2, tapi train da nak smpai..naseb la ader akak sorang blakang aku ni join annoying ngan mamat ni, dier tego ar "excuse me, kalo xnak jalan cepat2, jangan duk seblah kanan!"..macho sungguh kakak tu..tapi yg si mamat yang agak ngok ni leh jawab, "ye ke? xtau pun.." sambil wat muker paling poyo dalam dunia ni..aku time tu kalo leh nak je cakap, "da ko tu pakai spek mater itam yang besar nak mampos tu, sah2 la xnampak nak bacer signboard yang terang2 ader kat eskalator tu,ngok"..tapi cam biaser, dalam hati je la..hoho..


kalo aku jadi menteri? :

aku upah askar ke polis ke (polis lagi?haha)..upah diorang jd cam bonzer..suh diorang brainwash abes2 orang2 yang xreti nak consider maser orang laen..ye la, kadang2 orang tu nak cepat amek train sbb nak balek umah (macam aku), tapi orang2 annoying kat eskalator ni melembapkan perjalanan..aku nak suh askar/polis tu kasik diorang pumping 100 kali ke kalo diorang kater xnampak signboard yang terang2 kat eskalator tu..xpun aku suh diorang psiko je orang2 annoying ni..cucuk mater diorang ke..cam happy tree friends x aku?haha



situasi 3 :-


masalah berkaitan :

makcik2 yang xpaham sistem nak naek bas..yang ni mmg common problem..tp arini terlebeh annoying lak (maybe sbb pms? hurm~)..cam td aku nak naek bas..ok fine, sumer orang xberatur pun, ni lah susah tunggu kat titiwangsa ni, terlebeh ramai orang..pastu kat tangga bas tu, aku nmpak makcik size (ok xnak ckp size, xbaek~)..haha..makcik ni, aku nmpak tangan dier pegang duet, means dier kne la bratur sebelah kiri sbb bkn aku je, ramai lagi yang guner travel kad yang supposednyer korang xyah tunggu cam orang bodo kat tangga bas, sbb korang leh tunjuk kad tu kat driver and blah trus masuk bas..ni x, makcik ni berkeras gak nak berdiri kat kanan, da la ujan, dier sekat lak orang2 line kanan cam aku ni nak masuk bas..urgh,geram2..sbbkan annoying aku kat bas ngan orang2 eskalator td x abes lgi, aku pun nekad (cam nk gi perang lak) lalu je blakang makcik tu..aku da xkesah da time tu..mintak maap la makcik..aku bkn nak kuang aja, tp aku penat..da ar sah2 aku nk bkak poser kat umah xsempat (poser 6), penat berdiri tnggu bas yang sangat 'rapid' tu, and makcik tu lak cam sajer mencabar kesabaran and kesopanan aku..haha..


kalaulah aku jadi menteri?:

aku antar sumer2 drebas bas tu gi training ala militan..ngan harapan nnt diorang leh kuarkan sore yang kuat untuk wat announcement line seblah kiri utk orang bayar tambang, line seblah kanan untuk orang yang ader monthly travel card..yela, orang beli travel card tu sbb nk senang la kan..macam korang xyah beratur panjang2 nak beli tiket putra or star lrt..same goes to bus la patotnyer..kan3?



situasi 4 :-


masalah berkaitan:

hurm, mungkin xder lagi arini..esok lusa saper tau? cewah~haha...


kalaulah aku jadi menteri?:

aku gi keje ngan drebar aku or aku nak naek teksi je pegi keje,abes citer..hahahha...

5 comments:

~ PIJA ~ said...

ade lagi satu nora..
hang upgrade sket ulu yam..buh GPS ke..satelit ker..bom atom ker..
da jadi menteri kene laa upgrade kampung sendiri..hehehe

bLueSpeCky said...

hoho..ha ah ek..hurm, camtu nak pacakkan bnyak kabel la..maxis ke..celcom ke..kasik line up sket..ni asek kuar emergency calls only je..hoho

anis nadiah said...

haha.boleh jadi wakil rakyat nie :P

bLueSpeCky said...

haha..tnggi sgt nk jdi wakil rakyat tu..jd wakil mpp leh kot..hahaha

bLueSpeCky said...

haha..tnggi sgt nk jdi wakil rakyat tu..jd wakil mpp leh kot..hahaha