Wednesday, November 4, 2009

oh! aku rindu giler!

::zaman tadika::

..tadika kemas ulu yam bharu, selangor..(tadika kat kampung side mak aku..hoho)..

..pagi2 arwah atok hanta gi tadika naek moto kapcai dier..rindunyer jadi kanak2 tu~

..time rehat tadika tu sumer orang kene gilir2 bacer doa makan..rindunyer suasana tu~

..maen buaian bulat besar time pas makan..rindunyer jadi carefree camtu~

..balek dari tadika arwah atok mesti singgah kedai kat hilir untuk beli jajan..rindunyer nak hepi camtu~

..biler petang2, maen2 area kampung..mandi sungai, naek beskal, maen teng teng..rindunyer nak maen2 sumer tu~



::zaman skolah rendah::

..sek keb usaha ehsan..skang namer da tuka jdi sek keb taman samudra..

..tiap2 pagi b4 gi skolah, mesti minum milo secawan..sumer pengaruh iklan 'minum milo anda jadi sihat dan kuat'..haha..rindunyer air milo tu~

..biler darjah 4 ke 5, dapat beskal untuk guner gi skolah..besnyer raser time tu, raser cam mahal je beskal tu, biaser la kanak2..rindunyer beskal tu tapi ayah aku da anta kat kampung~

..tiap2 pagi naek beskal lalu jalan hutan2 (xder ar tebal sangat tpi still hutan la) nak gi skolah..skang ni hutan tu da tuka jadi Giant Batu Caves..rindunyer bau pokok pagi2~

..time darjah 6 lak, tiap2 pagi mesti cikgu siti hawa cek kuku..saper kuku panjang kene ketok ngan blakang pemadam papan hitam tu..saket woo ( penah kene..haha)..rindunyer cikgu tu~

..pastu ntah camne lak aku kene masuk menari..aku igt lagi kene berlatih tarian lagu dikir puteri-noraniza idris tu kat umah cikgu siti hawa..then satu hari laki dier balek keje, dier tanyer bini dier tgh watper ngan dak2 ni, cikgu tu pun jawab " belajar menari"..laki dier jawab lak "oo..ingatkan belaja mengaji"..ahhahaha..yeah, aku rindu memori tu~

..pastu biler balek skolah je mesti singgah kedai jual air kelaper tepi jalan..skang ni da xder da, tempat tu pun da jadi kompleks sukan..rindunyer air kelaper yang sedap tu~

..tiap2 petang mesti maen ngan jiran2..xder maen mandi2 sungai ke aper sbb duk bandar konkrit..so tuka la maen polis sentri, maen tekan2 loceng umah orang pastu lari, maen khemah2, kadang2 tu maen kad2 cam old maid, snap ngan aper lagi ntah..luper..haha..rindunyer maen ngan mereke2 tu~


::zaman skolah menengah::

..sek men keb seri gombak (semerbak)..

..time form 1, hari2 bawak air oren sunquick tu..smpaikan kene usik ngan senior pasal air oren tu..haha..rindunyer nak bawak air oren gi klas~

..tiap2 ari before masuk skolah, mesti lepak kat bas stop tepi highway karak (skang da panggil DUKE) tunggu membe datang, cha la tu sbb dier duk jauh kat ujung sri gombak tu..dulu bas 41 intrakota, skang da tuka rapid KL...rindunyer nak lepak2 camtu~

..masuk je form 3, rapat ngan membe2 kelas..smpaila skang da jadi ice lemon tea gang..haha..time tu memang bes hari2 citer pasal f1 la, linkin park la, citer ciner la..xder pun nak ngumpat2 orang ni..rindunyer zaman innocent tu~

..biler ujian bulanan, tiap2 bulan meniru..especially geng2 llaki ngan pompuan yang suker duk kat blakang klas (termasuk aku la tu.haha)..mentang2 objektif..tapi ketas subjek agama yang subjektif tu pun kitorg leh tiru meniru, siap tuka2 ketas lagi..hebat2..time PMR sumer terpinga2 nak jawab sbb maner leh meniru..haha..naseb baek result masing2 x kantoi..:P rindunyer bonding tu~

..tiap2 ari time rehat mesti lepak blakang koop (koperasi skolah)..time tu asek bergelak ketawa je..ader je citer2 lawak..then suker lak sumbat sampah dalam lubang2 kat kerusi besi tu..haha..kalo cawan lak, selamba je letak kat palang atas kpaler..pengawas warning pun wat slamber je..haha..rindunyer nak jadi slamber camtu~

..kutuk mengutuk sesame classmate mmg wajib..tapi sumer nyer x emo2 pun..namer pun kanak2 nak membesar..sumernyer jadi bahan ketawa je..yeah, rindunyer nak duk ngan orang2 x emo~


..then form 4 masuk lak mrsm yt-besut, terengganu..

..time awal2 masuk, culture shock gak biler dengar majority cakap pantai timur..tapi biler da blajar sket2 bahase diorg, jadi bes..siap wat kamus lagi tau..tapi aku xigt da katne kamus tu..haha..rindunyer blaja mende baru yang fun~

..tiap2 pagi, mesti la nak cop bilik air nak mandi kan..tambah2 lagi 1 dorm ader 28 orang..nak tunggu turn tu, leh lah sambung tido..haha..rindunyer nak dengar perkataan "after!" time cop toilet~

..hari2 time prep petang, mesti tido..mmg xder hasil la gi prep petang2 ni..haha..rindunyer nak tido blakang buku2 teks atas meje~

..time makan 6 kali sehari tu mmg x miss..rugi kot kalo miss..walaupun pahit terpakse ku telan, cewah~haha..rindunyer nak makan ramai2 guner tray kat DS (dewan selera)~

..biler nak spm lak, bleh kater tiap2 minggu ader kem konon2 nak tmbah motivasi la..yang besnyer dapat gi hotel/resort yang bes2, mostly kat tepi pantai la..makanan pun sedap2 je..rindunyer nak seronok2 tepi pantai~

..biler budak2 dekat dapat balek umah, aku antara orang yg xbalek sbb jauh kot..tapi besnyer dapat melepak2 umah membe kat kb..then jalan2 kat area2 situ..makan2 kopok lekor, otak2, satar..waaa, rindunyer ngan makanan2 tu~

..biler nak balek kl je, mesti naek bas kat jerteh..punyer la sempit ngan kotor termasuk la surau kat situ pun..tapi semangat nak balek tu yang penting..haha..and seronok dapat tunggu bas ramai2..pakai baju maktab lagi..isk2..rindunyer nak naek bas Budaya lagi~





argh, pendek kater..sumernyer aku rindu ar~ haha :)

4 comments:

wani gaga gugu gege said...

asal blogger xupdate bloglist aku :( xtao da ko update blog. huhu~~

anyway ko kat utp nnt seblom g kls, ko minum la milo pagi2 then bwk air oren g kls. hehe. mesti xrindu da~

bLueSpeCky said...

ngeh2, ko saman je blogger ni..haha..

yer, masalahnyer da besar2 ni..pemalas~haha

kersani said...

it's a real nice memory isn't it?

sekarang ni kita kena cipta memori sendiri pulak kan?

:D

bLueSpeCky said...

aha..btol tu..nnt da keje leh citer memori kat utp lak..:P

btw, ko leh gak watkan kamus bahase kelate utk aku kan? haha