Monday, November 23, 2009

untitled

namer dier mohd yazid bin mat zaidi..

dier anak no duer sbb tu kitorang panggil dier angah..:)

kebanyakan korang mesti xtau kan?

aku ader 4 adek beradek..tpi kalo aku citer pasal entri2 kat blog ni kalo korang perasan, cam duer orang je adek aku..sebenarnyer ader 3 orang..hoho..

tapi adek aku yang ni meninggal time aku form 3..

bukan aper pun, tetiber tringat kat dier..raser cam da lamer lak x jenguk kubur dier..isk2..raye aji ni kene balek ulu yam gak ni gi jenguk..

orang kater kalo tringat kat orang yang da xder, banyak2 sedekahkan al-Fatihah..al Fatihah~ (senyap jap)..

meh aku citer sket pasal dier kat korang ek..:)

name dier korang mesti da tau (sbb aku bgtau kat atas tadi kan :P)..

dier muder 4 taun dari aku..besday dier 23 februari 1992..

dier special orangnyer..korang tau kan special tu aper?

dier xleh berjalan..dier xleh bercakap..dier just boleh merangkak and kluar2 kan suare je..bleh senyum and bleh gelak..

tu la yang aku maksudkan dier punyer special..

smpai umur 11 tahun dier ader ngan kitorg satu family..tp Allah lagi sayang dier..saper la kiter ni nak tolak ketentuan Allah kan..

aku ingat lagi date tu..12 mac 2003..hari dier tinggalkan dunia..

yang aku ingat..dier demam..time tu ingat cam demam biaser kot..

then malam tu, dalam kol 2 ke 3 pagi..ayah aku kejut aku nk bgtau dier nak gi hospital..

ayah kater angah punyer muke biru..time tu aku mamai lagi..tp aku nmpak ayah dukung angah and angah macam lentok je kat bahu ayah..

aku angguk je biler ayah suh tengok2kan adek2 aku yang lagi duer orang tu..

time tu aku xtau nak pikir aper..tipu la weh kalo kater aku x nanges..aku raser cam x sedap hati je time tu..

so dalam kol 4 ke 5 xsilap aku..ayah kol..


"long,..angah da xder.."

giler beb time tu aku nanges..saper xsayang adek weh..

aku yang suap dier makan, aku lap air liur dier, aku tuka lampin dier, aku maen ngan dier..11 taun..bukan sekejap..

time tu aku da autopilot..aku ikot je aper yang ayah aku suruh..dier suruh aku kemas2 baju nk blek kampung..aku ikot je..

aku pun cam blur aper jadi pastu..

yang aku ingat aku gi hospital..time tu diorg tgh uruskan pasal sijil2 ke aper ntah..yang aku tau, mak xkasik diorg wat post mortem kat angah..

doktor nak wat post mortem sbb angah meninggal on the way gi hospital..tapi mak ngan ayah xkasi..diorg kater kesian..

btol la, angah tu da la kurus..condition dier camtu lak..xsampai ati weh..lagipun mmg dier da xder, redha je la..

pastu da selesai semuer, kitorg gerak gi ulu yam..kampung mak..

aku ingat smpai2 umah nenek, nenek peluk2 aku ngan adek2 aku nanges2..isk2..

then semuernyer cam blur je..aku tau2 je time tu da bacer yasin kat kubur dier..kubur dier dekat ngan kubur arwah atok aku..


pastu mmg laen la suasaner rumah kitorg..

da xder mainan sepah2..

da xder tilam kecik yang kene bentang untuk dier baring..

mak aku mmg kater awal2 tu dier asek terbayang2 je angah macam kat belakang dier tgk dier basuh kaen, memasak cam selalu..

jiran2 aku lak ader smpai nanges2 biler tau angah da xder..sbb slalu angah mesti merangkak pastu berdiri ngan lutut dier depan pintu..senyum ngan gelak2 kat jiran2 aku..mesti la diorg terase gak kehilangan dier tu..

aku pun mesti la raser..

dulu2 time dier ader, before aku dapat kuar gi maen..aku kene suap dier makan dlu..kene check lampin dier kene tuka ke x dlu..biler da setel sumer baru la aku leh kuar maen..

tapi biler dier da xder, tetiber raser xder mende nak wat..

tapi tu muler2 je..

skang kitorg da adapt ngan situation..lagipun maner leh grieve lamer2..xbaek..nanti roh dier xtenang..

aper yang bleh buat skang ni..jenguk2 bersihkan kubur dier..bacerkan yasin..

sedekahkan al-Fatihah..amin~


nota hati : entri ni bukan untuk sedeh2..just for sharing..:)


10 comments:

wani gaga gugu gege said...

al-Fatihah. sekali lagi ko bejaye menyentuh perasaan aku dgn kata-kata ko je. hebat2 hoho..

bLueSpeCky said...

hoho..erk, sekali lagi? b4 ni yg maner ek ?

farhazoeLa said...

hurm, sedih gak bace entry ko nih. yela, aku ade adik tapi slalu sangat la aku gaduh ngan diorang2 nih. walaupun cuma ada 3 orang adik beradik, tapi riuh dia mcm mak aku ade sedozen anak.
anyway, sygilah adik-adik kita walaupun mereka selalu menaikkan darah dan memerahkan muka kite.
hehe.

kersani said...

Al-fatihah.

moga roh allahyarham ditempatkan di kalangan orang beriman....

bLueSpeCky said...

farha : tu mmg normal..nnt da besar sure da kurang riuh, kang rindu lak..hehe..moral of the story, appreciate orang sekeliling :)


encik kersani : mekaseh..amin~

farhazoeLa said...

eyh, aku xcukup besar lagi ke? semua dah besar gak. haha. okay, mengappreciate. dats right!

bLueSpeCky said...

haha..kalo da besar gak..tu mmg sepesen cam umah aku yang lagi bising dr umah kaum2 yang menyambut deepavali kat sini..ngeh2

pendekar mustar said...

jadilah seorang adek..
bes~~:P

bLueSpeCky said...

err..tp adek slalu dpt brang2 2nd hand :P

pinkybubbles said...

haha..true!!
aku seorang kakak..juga cucu sulung..
so ak slalu rse ak ade adik berdozen2 sbb all my cousins still kecik2..
and yet truue farha, adik2 ni slalu wat aku naek hangin..haha..
tp at some circumstances..aku bole menanges just sbb adik2 aku..
well..sape xsayang adik??

alep: true..adik aku slalu dpt brg2 y ak da xnak je..