Wednesday, February 8, 2012

Ayat power mak dan ayah


Mother and father know best. Betol.


Alkisahnya, datangla seorang pakcik bertandang ke rumah. Dipendekkan cerita, terkeluar la cerita politik segala. And I was groaning inside when I heard he started to trash people here and there. Semuanya tak betol. Hisyh2. Yes, I know, mana-mana parti politik pun, semua ada bersih dan kotornya, tapi.....tak payah la mengutuk sesama sendiri. Penat dengar kot~


And mak aku pun dengar je. Yes, mak saya cool. Sama seperti anak sulungnya. Haha. Okay back to the point, aku macam ala-ala dengar tak dengar je dah conversation tak bermakna or should I say suara pakcik tu je yang ada instead of my mom, tetiba keluar suara mak.


"Kita ni jangan kutuk-kutuk orang lain sangat. Kalau salah dengan Tuhan, boleh juga minta ampun. Kalau salah dengan orang, mana kita nak cari orang tu nak minta ampun?"




*bunyi cengkerik*




Pakcik tu terdiam. Mak muka steady. Aku da gelak guling-guling dalam hati. Good point, mak! Haha. Lepas tu pakcik tu terus tukar topik. Haha.


Paling best bila ayah pun tetiba menambah ayat power dia pulak. "Kita ni takyah la taksub sangat dengan politik. Kalau sokong, time mengundi nanti pangkah je mana yang disokong. Janji diorang tak kacau periuk nasi kita, kenapa kita pulak nak sibuk2 taksub sana-sini."




*bunyi cengkerik bercampur bunyi angin lalu*



HA HA HA.



guess what happened to that pakcik?


straight bangun, alasannya ada hal nak pergi somewhere. haha. itulah pakcik, lain kali bertandang rumah orang, jangan lah asyik nak mengutuk sana-sini. parents saya tak layan benda-benda cam gini. baeklah diorang lepak depan tv tengok The Voice. Eh, itu show aku tengok. haha. Salah masuk, salah masuk. Baeklah parents saya melepak tengok Money Drop daripada dengar benda-benda yang tak patut. :D




1 comment:

Shayna Tazia said...

Haha! Padu... Padu.. Aku rase acikk tu mesti balik umah n ngadu kat bini. ;p